مروری بر شیوه سخنوری و فن بیان فرانکلین دلانو روزولت
در هفتم دسامبر سال 1941،حمله به پرل هاربر که از سوی مرکز فرماندهی نظامی ژاپن عملیات هاوایی یا عملیات زی و از سوی برخی از آمریکاییها نبرد پرل هاربر خوانده میشد توسط ژاپن و علیه آمریکا صورت گرفت. در پی این رخداد مهم فرانکلین دلانو روزولت به عنوان چهره کلیدی مطرح وقت ایالات متحده آمریکا نطقی به یادماندنی و کوبنده علیه این حمله که باعث ورود آمریکا به جنگ جهانی دوم شد برگزار کرد و این جمله به یادماندنی از وی به یادگار ماند: “(این روز) تاریخی است که در ننگ و رسوایی زندگی خواهد کرد” شیوه سخنوری دلانو روزولت و توفیق او در امور سیاسی به واسطه فن بیانش باعث شده تا او را در کنار آبراهام لینکلن و جرج واشینگتن به عنوان برترین سخنرانان و رئیس جمهوران آمریکا معرفی کنند. اکنون نیز فن بیان فرانکلین دلانو روزولت به عنوان یکی از بخشهای بحثبرانگیز در تحلیل سخنرانیها بررسی میشود.
دلانو روزولت در سخنرانی بعد از واقعه پرل هاربر دو هدف مهم و اساسی را دنبال میکرد:
- این که باعث شود کنگره رسما جنگ علیه ژاپن را اعلام کند ( چنان چه که دقایقی بعد از سخنرانی وی این هدف عملی شد)
- تا مردم آمریکا برای حمایت از تلاشهای جنگی کشورشان صفآرایی کرده و متحد شوند
محقق شدن این دو هدف مهم تنها دقایقی بعد از سخنرانی مهمی که توسط فرانکلین دلانو روزولت صورت گرفت باعث شد تا امروز و با گذشت نزدیک به 70 سال از فعالیت وی، همچنان فن بیان و اصول سخنرانیاش مورد توجه تحلیلگران سخنرانی باشد.
در مطلبی دیگر از سری مطالب تحلیل سخنرانیها در دانشگاه زندگی قصد داریم بیش از هر چیز به استراتژی انتخاب واژگان توسط فرانکلین دلانو روزولت بپردازیم و ببینیم چه طور با جادو چینش کلمات و عبارات توانسته است در کنار انتقال مفاهیم از مراحل مختلف سخنرانی گذار کند.
شیوه سخنوری و فن بیان فرانکلین دلانو روزولت
در حالی که وخیمترین اوضاع اقتصادی در آمریکا رقم خورده بود فرانکلین دلانو روزولت با فن بیان خود در طول سخنرانیهای متعددی که داشت توانست تاثیرگذاری زیادی روی شکلگیری تاریخ آمریکا داشته باشد. در شیوه سخنوری وی چند نکته مهم و کلیدی به چشم میخورد که عبارتند از:
استفاده از کلمات دو قطبی و احساساتی
مهمترین جمله وی بعد از وقعه پرل هاربر بهترین مثال برای استفاده از کلمات دوقطبی، دارای معنای متضاد و در عین حال مکمل و البته احساساتی میباشد:
دیروز، 7 دسامبر 1941، تاریخی که در ننگ و بدبختی زندگی خواهد کرد، ایالات متحده آمریکا به صورت ناگهانی و غافلگیرکنندهای و عمدا توسط توسط نیروهای دریایی امپراتوری ژاپن مورد حمله قرار گرفت
به یادماندنیترین عبارات در فن بیان فرانکلین دلانو روزولت در همان خطوط اول سخنرانی شنیده میشود. کلمه ننگ یا بدبختی حاکی از لحن و آهنگ کل سخنرانی آن روز فرانکلین دلانو روزولت بود. برای این که متوجه این تفاوت شوید بد نیست به جملات مشابه همین جمله که تنها یک کلمه متفاوت دیگر به جای ننگ در آنها استفاده شده است توجه کنید تا متوجه تاثیر این واژه بر آهنگ سخنرانی شوید:
دیروز، 7 دسامبر 1941 – تاریخ غم انگیز …
دیروز، 7 دسامبر 1941 – روز محوری برای کشور ما …
دیروز، 7 دسامبر 1941 – تاریخی که غم و اندوه را تجربه کردیم …
دیروز، دسامبر 7، 1941، ایالات متحده آمریکا…
اگرچه تمام این جملات بیانگر تلخی و اهمیت حادثه پل هاربر بودند اما فرانکلین دلانو روزولت با هیچ کدام یک از آنها به هدف خود نمیرسید. در جریان این نطق، روزولت ادامه سخنرانی را با کلمات سرزنده، خرم و احساساتی دیگر ادامه داده که هر لحظه اندوه این حادثه و ظلمی که شوک حملهای که توسط ژاپن علیه آمریکا انجام شده است را یادآور میشود؛ مثلا:
آیا در انتخاب مسیر زندگی خود دچار تردید هستید؟
دانشگاه زندگی را کلیک کنید